QUALITY OF GOLDEN PAPAYA SOLD IN STREET MARKETS AND SUPERMARKETS IN JOÃO PESSOA - PB
QUALITY OF GOLDEN PAPAYA SOLD IN STREET MARKETS AND SUPERMARKETS IN JOÃO PESSOA - PB
DOI:
https://doi.org/10.17695/rcsne.vol22.n1.p95-100Keywords:
Carica papaya, Tropical fruit, Fruit production, Post-harvestAbstract
Fruit production is a major sector of Brazilian agribusiness and papaya is one of the main fruits sold in the country. The papaya tree is believed to have originated in Central America. The physical characteristics of papaya vary according to the group and variety. There are several ways of selling the fruit, but the main ones are street markets and supermarkets, which follow the trend of modernization in commerce, with a more comfortable environment for customers and the fruit receiving greater care in packaging, handling, and the way it is presented. The aim of this study was to evaluate the quality characteristics of papayas marketed in two locations in the city of João Pessoa-PB, in order to identify possible differences in quality attributes. A completely randomized experimental design was used, with five treatments: fruit from two street markets and fruit from three supermarkets. The following variables were assessed: total fruit mass (g) and pulp weight (g); diameter (cm), length (cm), and color using the Colorimeter app and the physicochemical variable SS/TA ratio. The data on the variables was subjected to analysis of variance (ANOVA) using the F test up to a 5% probability of error level, and then the Scott-Knoot test was carried out at a 5% significance level. With regard to the variables mass, pulp weight, and fruit diameter, the supermarkets had a higher average than the street markets. For the length variable, there was no statistical difference between the treatments. Golden papayas sold in supermarkets in João Pessoa PB showed superior physical characteristics compared to street markets, especially in terms of fruit mass, pulp weight, and diameter.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista de Ciências da Saúde Nova Esperança
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
-
Declaro minha participação efetiva na elaboração do trabalho acima intitulado e torno pública minha responsabilidade por seu conteúdo. Certifico que o manuscrito representa um trabalho original e que nem este ou qualquer outro trabalho de minha autoria, em parte ou na íntegra, com conteúdo substancialmente similar, foi publicado ou enviado a outra revista, seja no formato impresso ou eletrônico; e que todos os procedimentos éticos foram tomados objetivando sua publicação.
Adicionalmente,
- Declaro que, em caso de aceitação do artigo, a Revista de Ciências da Saúde Nova Esperança, ISSN 2317-7160 passará a ter os direitos autorais a ele referentes, incluindo modificações para o melhor entendimento do conteúdo, que se tornará propriedade exclusiva da Revista, sendo liberada a reprodução total ou parcial em qualquer outro meio de divulgação, impresso ou eletrônico, desde que citada a fonte, conferindo os devidos créditos à Revista de Ciências da Saúde Nova Esperança.
- Declaro que não houve plágio e tenho conhecimento que o plágio representa um crime previsto no artigo 184 do Código Penal.
- Declaro, como autor responsável pela submissão, que nem eu e nenhum um dos autores que compõe a autoria desse manuscrito possuímos conflito (s) de interesse (s) relacionado (s) ao artigo. Que seja de natureza pessoal, comercial, política, acadêmica ou financeira.
Estou ciente que se for detectado a falsidade das declarações acima, o artigo será considerado nulo, podendo a informação de cancelamento ser de conhecimento público.